Dr. Öğr. Üyesi Pınar Zarif Tapkan; Adnan Menderes ve Teknik Üniversiteleri Kaleme aldı

Aydın’ın yetiştirdiği değerlerden Adnan Menderes dönemi ve çalışmaları değerlendirilmeye devam ediyor. ROAD, ISSNIC, DRJI, ResearchGate vb. uluslarara...

İbrahim  Özgezici
İbrahim Özgezici Tüm Haberleri

Aydın’ın yetiştirdiği değerlerden Adnan Menderes dönemi ve çalışmaları değerlendirilmeye devam ediyor. ROAD, ISSNIC, DRJI, ResearchGate vb. uluslararası indekslerce taranan JCoSoHiS Dergisi’nde ADÜ Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı, Söke İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Pınar Zarif Tapkan “Adnan Menderes Döneminde Yüksek Öğrenim ve Teknik Üniversiteler” başlıklı bir bilimsel değerlendirme yayınladı. “1950-1960 yılları arasında on yıl başbakanlık yapan Adnan Menderes, ülkeyi kalkındıracak faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan eğitimli gençlerin yetişebilmesi amacıyla yön gösterici çalışmalara imza atmıştır. Adnan Menderes döneminde eğitime verilen önem, bu alana yapılan kaynak aktarımı, halkın bilinçlendirilmesi, gençlerin yönlendirilmesi gibi yaklaşımlar sayesinde iktidara geldiğinde üç olan üniversite sayısı yediye çıkarılmış, aynı zamanda sonraki dönemlerde kurulacak üniversitelerin de temelleri atılmıştır. Ayrıca o yıllarda kurulan üniversiteler sayesinde Türkiye’de yükseköğretim konusunda bir kurucu tecrübe edinilerek günümüzdeki üniversitelerin de akademik alt yapısı oluşturulmuştur. Bu bağlamda özellikle teknik üniversiteler nezdinde, yeni kuşakların en ileri teknolojilerle eğitilmesi amacıyla Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) kurulmasında önemli rol üstlenmiştir. Netice olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 180 yıl sonra Türkiye’de iki teknik üniversite daha Adnan Menderes’in desteği ve teşvikiyle onun döneminde kurulmuştur. Burada öngörülen temel amaç sadece gelişmiş ülkelerdeki bilimi öğretmek değil, aynı zamanda bilim üreten ve dünya çapında yönlendirebilen eğitim kurumlarının kurulması olup her iki üniversite de kuruluş hedefine ulaşmıştır.” Vurgusu yapılan çalışmanın sonuç kısmında “1950’li yıllarda yüksek öğrenim alanında atılan önemli adımlar ve 1960’lı yıllardan itibaren de benzer adımların hız kazanmasının dönemindeki getirilerinin yanı sıra günümüzdeki Türkiye’ye de katkısı oldukça büyüktür. Yeni kurulan bu üniversiteler gerek kurucu tecrübeye sahip olunması gerek sonraki akademik altyapının oluşturulması gerekse kendilerinden doğan yeni üniversitelerin oluşumu açısından önem arz etmektedir. Ayrıca Adnan Menderes’in eğitim politikasının bir uzantısı olarak, sadece Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde üniversite kurmak yerine temelinde ülkenin kalkınması olmak üzere çeşitli ekonomik ve askeri sebeplerle de Türkiye’nin farklı bölgelerinde üniversiteler kurulmuştur. Böylece yükseköğrenim ülkenin bütününe yayılabilmiştir. Günümüzde her şehirde en az bir üniversite olmasına rağmen Adnan Menderes döneminde kurulan Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi 200’den fazla üniversite arasında saygınlığını, etkisini ve ağırlığını korumaktadır.”

# Söke

29 Tem 2023 - 10:26 Aydin/ Söke- Eğitim

Muhabir  İbrahim Özgezici


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Söke Ekspres Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Söke Ekspres Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Söke Ekspres Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Söke Ekspres Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.