Egenin olduğu kadar ülkemizin yetiştirdiği önemli yazarların arasında yer alan Sökeli yazar Samim Kocagöz 5 Eylül 1993 de vefat etti.7 şubat 1916 yılında Söke de doğan yazar Samim Kocagöz ün bir çok eseri çeşitli dillere çevrilip yayınlanıştır.
Eski Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel ve Belediye Meclis üyesi Ziya Gürel in dayıları olan yazar Samim Kocagöz adına Söke Hacı Halil Paşa Halk Kütüphanesinde özel anı odası bulunmakta.
Sam Amca adlı eseri ile Marshall yardımlarının yöre çiftisi üzerindeki etkilerini hikayeleştiren yazarın ayrıca Kalpaklılar adlı eseri, Nabinin Park Kahvesi ünlü yapıtlarının arasında yer almaktadır.
5 Eylül 1993 de vefat eden yazar Samim Kocagöz’ün mezarı Akçakaya Mahallesinde Aile Kabristanlığında bulunmaktadır.
Samim Kocagöz Romanları
Samim Kocagöz’ün romanları döneminin panoraması şeklindedir. Yazarın 12 adet romanı aşağıda listelenmiştir:
İkinci Dünya: 1938 yılında basılmıştır. Samim Kocagöz’ün acemilik eseri olarak kabul edilmektedir. Bir aşk hikayesini anlatmaktadır ve kitabın büyük bir bölümü mektuplardan oluşmaktadır.
Nabi’nin Park Kahvesi: İlk yayım tarihi 1948 olan eser önceleri “Bir Şehrin İki Kapısı” ismine sahip olsa da sonradan “Nabi’nin Park Kahvesi” adıyla yayımlanmıştır. Samim Kocagöz’ün toplumcu gerçekçi edebiyatın özelliklerini taşıyan ilk romandır. Milli Mücadele yıllarında kasabada yaşayan insanları anlatmaktadır. Literatür Yayıncılık tarafından yayımlanan kitabın sayfa sayısı ise 198’dir.
Yılan Hikâyesi: Kitap ilk olarak 1954 yılında basılmıştır. Samim Kocagöz’ün üçüncü romanıdır. Ağa-halk, halk-tabiat çatışması etrafında şekillenen romandaki olaylar Söke’de bulunan Bafra Gölü kıyısındaki bir köyde geçmektedir. 1946 yılı sonrası demokrasi hareketinin köydeki insanlar üzerindeki etkisi anlatılmaktadır. Eserin özelliklerinden biri de “siyasi çekişmeleri anlatma bakımından 1960’a kadar olan dönemde tek örnek” olmasıdır.
Onbinlerin Dönüşü: İlk basım yılı 1957’dir. Samim Kocagöz’ün dördüncü romanıdır. Eserde, 2. Dünya Savaşı yıllarındaki ırkçılık faaliyetlerinin Türkiye’ye yansımaları ve Türk aydınını fikir yönünden farklı sınıflara ayırması etrafında gelişen olaylar işlenmektedir. Günümüzde Literatür Yayınları tarafından yayımlanan eserin sayfa sayısı 293’tür.
Kalpaklılar: Kitap ilk kez 1962 yılında basılmıştır. Samim Kocagöz’ün beşinci romanıdır. Eserde, İzmir’in işgali ve halkın işgale karşı direnişi anlatılmaktadır. Kitabın sayfa sayısı ise 706’dır.
Doludizgin: 1963 yılında yayımlanmıştır ve “Kalpaklılar” romanının 2. cildidir. Romanda Türkler ‘in düzenli orduyu kurma ve İnönü Savaşları’nda verdiği mücadeleler, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ve İzmir’in işgalden kurtarılması anlatılmaktadır.
Bir Karış Toprak: İlk kez 1964 yılında yayımlanan eserde destansı bir üslup kullanılmıştır. Samim Kocagöz’ün yedinci romanıdır. Eserde 2. Abdülhamit devrinde yaşayan Yörüklerin, yerleşik yaşama geçmeleri anlatılmaktadır.
Bir Çift Öküz: İlk yayım tarihi 1970’tir. Samim Kocagöz’ün sekizinci romanıdır ve “Bir Karış Toprak” romanının devamı niteliğindedir. Eserde bir çift öküz almak isteyen göçmenlerin dramı anlatmaktadır.
İzmir’in İçinde: İlk yayım yılı 1973’tür. Samim Kocagöz’ün dokuzuncu romanıdır. Literatür Yayınları tarafından yayımlanan kitabın sayfa sayısı 370’tir. Kitapta, Milli Mücadele gazisi, emekli bir albay ile İzmirli zengin bir ailenin ilişkileri etrafında Demokrat Parti’nin baskıcı yönetiminin son dönemleriyle 27 Mayıs’a geliş süreci anlatılmaktadır.
Tartışma: Kitabın ilk basım yılı 1976’dır. Literatür Yayınları tarafından yayımlanan eser 205 sayfadır. Samim Kocagöz’ün onuncu romanıdır. Kitapta iki farklı bakış açısı ve anlatıcı tekniği kullanılmıştır. Romanda Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutulmaktadır. Yazarın kendi yaşamından izler taşıyan eserde, Türkiye’yi 12 Mart Darbesi‘ne götüren süreç sorgulanmaktadır.
Mor Ötesi: Kitabın sayfa sayısı 98’dir. Samim Kocagöz’ün on birinci romanıdır ve ilk basım yılı 1986’dır. Romanda, 12 Eylül 1980 Darbesi‘yle birlikte Türkiye’de değişen dengeler, toplumun nasıl muhafazakârlaştığı, sermayenin nasıl el değiştirdiği anlatılmaktadır.
Eski Toprak: Samim Kocagöz’ün ok ikinci romanı olan eserin ilk basım yılı 1988’dir. Bir dönem romanı olan kitap Kemal Çığ’ın yaşadıklarıyla şekillenmiştir. 12 Mart 1971’i hazırlayan şartlar, sol partinin kendi içinde bölünmesi gibi olaylar işlenmektedir.
Samim Kocagöz En Önemli Romanı Hangisidir?
Samim Kocagöz’ün en ünlü romanı “Kalpaklılar”dır. Kitap 1959 yılında Nejat Saydam tarafından Sadri Alışık ve Çolpan İlhan gibi oyucuların yer aldığı sinema filmine de uyarlanmıştır.
Samim Kocagöz’ün Milli Mücadele dönemini belgelere dayanarak işlediği romanlarındandır. Eserde destansı bir üslup kullanılmıştır. Kitabın adı, Kuvayımilliye hareketine “Kalpaklılar hareketi” denmesinden gelmektedir. Kitabın her bölümü Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nutuk” eserinden bir alıntı ile başlamaktadır.
Samim Kocagöz Öyküleri
Samim Kocagöz’ün toplam 148 öyküsü vardır. Bu öykülerini topladığı kitapların sayısı da 12’dir. Öykülerinde “toplumla ilgili sorunları, değişmelerini, kalabalık içindeki küçük insanı, sosyo-politik olaylar ve sembolik konuları, insana yönelik eleştiri ve bilinçlenme” gibi konuları işlemiştir. Samim Kocagöz’ün 12 öykü kitabı aşağıda listelenmiştir:
Tellikavak: Samim Kocagöz’ün toplumun sorunlarını ve değişimlerini işleyen ilk dönem eserlerindendir. Sığınak: Yazarın ilk dönem eserlerindendir. Samim Kocagöz’ün şairane ifadeler kullandığı eserlerindendir. Sam Amca: Samim Kocagöz’ün ilk dönem eserleri arasında üslubunun en beğenildiği eseridir. Cihan Şoförü: Samim Kocagöz’ün ikinci dönem eserlerindendir.
Ahmet’in Kuzuları: Samim Kocagöz’ün kalabalık içindeki küçük insanı işlediği öykülerindendir. Yolun Üstündeki Kaya: Samim Kocagöz’ün Sait Faik tarzına yakın tarzda kaleme aldığı öykülerinden oluşmaktadır. Yağmurdaki Kız: Samim Kocagöz’ün kendine özgü üslubuyla yazdığı öykülerden oluşan kitabıdır. Alandaki Delikanlı: Samim Kocagöz’ün hikayecilikte olgunluk dönemi eserlerindendir. Zar Kanat ve Arkadaşları: 1985 yılında yayımlanmıştır. Samim Kocagöz’ün çocuklar için yazdığı eseridir. Simon Pépéta: Samim Kocagöz’ün karmaşık halkın duygularını sanatçı duyarlılığı ile işlediği eserlerindendir. Baskın: Samim Kocagöz’ün hikayeciliğinin zirve dönemi olarak kabul edilen 1973-1993 yılları arasındaki eserlerindendir. Gecenin Soluğu: 1985 yılında yayımlanmıştır.
Yorum yazarak Söke Ekspres Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Söke Ekspres Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Söke Ekspres Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Söke Ekspres Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Söke Ekspres Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Söke Ekspres Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Söke Ekspres Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Söke Ekspres Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.