Söke İçin Ağaç Bariyerler

Organize Sanayi Bölgesi geçmiş yıllara oranla hızlı bir büyüme trendine girdi.

Bölgeyi üretim üssü olarak seçen firmalar da yatırımlarını Söke Organize Bölgesi üzerinde yoğunlaştırdı.

On yıl öncesine göre hem Organize Sanayi Bölgesi’nde, hem de çevresindeki işletmelerde gözle görülür kapasite artırımları ve yatırımlar mevcut.

Baca sayısı gün geçtikçe arttı, artmaya da devam edecek.

Fabrikaların çevreye duyarlı olması bölgede yaşayan herkesin ortak isteği.

Bu konuda fabrikaların yapacağı yatırımlar olduğu gibi, Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin de, merkezi yönetimin de, yerel yönetimlerin de yapacağı yatırımlar, uygulayacağı, uygulatacağı kurallar var.

Ayrıca yerel ve merkezi yönetimlerin ileriye dönük alacağı pek çok karar olacak.

Bugün mevcut outlet mağazaların bölgedeki geleceği de, çevresindeki yapılaşmalar da zaman içinde tekrar gündeme gelecek. Gelecekleri, konumları masaya yatırılacak.

Fabrikaların yeri değişmeyeceğine göre, kentsel yapılaşmanın yeri ve yönü değişecek.

Önümüzdeki yıllarda hava kalitesi, su kalitesi, çevre daha çok konuşulur, tartışılır hale gelecek.

“Ben söylemiştim” diyenler de olacak, “Söke için iyi oldu” diyenler de.

Fakat eleştirmek ve yakınmak ne bugünkü sorunları çözecek, ne de yarın karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne katkıda bulunacak.

Söke’nin yapması gereken şey “realite”ye uygun davranmak olacaktır.

Söke olası her türlü çevre sorununa, gürültü kirliliği, toz taşınımlarına, su kaynaklarının sürdürülebilir olmasına yönelik tüm önlemlerini almalı, hazırlıklarını yapmalı, en az çevre sorunu yaşayan şehirlerden biri olmak için, bilimsel çalışmalara, raporlara, tavsiyelere entegre hale gelmenin tüm planlamalarını, yatırımlarını bugünden yapmalıdır.

Bu konuda OSB yönetiminin hem bugün, hem ileriye dönük uygulama ve çalışmaları, eylem planları mevcut. Fakat kaygıları en aza indirmek, bugün olduğu gibi, yarın da yaşanabilir bir Söke inşa etmek için tabi ki atılacak pek çok adım var.

Uluslararası bağımsız denetleme şirketlerinin de OSB’de aktif rol alabileceği, bunun için mevcut OSB yönetiminin Söke’yi ve çevresini korumak, üretimi kesintisiz ve sorunsuz sağlamak amacıyla çalışmaları olduğu da gelen haberler arasında.

Kaygılar genellikle ortada somut bir veri olmadığında ortaya çıkar. Örneğin su kaynakları ile ilgili bir kaygı oluşuyorsa, su kaynaklarını revize edecek, su kaynaklarının kalitesini ve verimliliğini artıracak çözüme yönelik çalışmalar bugünden yapılmalıdır.

Su kaynaklarının önümüzdeki 30 - 50 yılını analiz ederek verileri güncellemek, su kaynaklarını sürdürülebilir hale getirmek yarının değil, bugünün de gerçeğidir. Ortada bir veri olursa bu veriyi işlemek, değerlendirmek daha kolay olacaktır. Ölçülebilir, bilime, mühendisliğe dayalı her veri önemli ve değerli.

Söke’nin mevcut su rezervinin kısa, orta ve uzun vadede verilerle ortaya konması daha gerçekçi ve anlaşılabilir olacaktır.

Hava kirliliğinden bahsedilecekse, geçmiş on yılın verileriyle bugünkü verileri kıyaslayacak, yarın ortaya çıkabilecek hava kirliliği değerlerini analiz edebilecek, bu değerlere karşı aktif hale getirilebilecek bilimsel bir eylem planına sahip olmalıdır.

Ekolojik denge yaşam için olmazsa olmazların başında geliyor. Temiz Hava, Temiz Su yaşamın kaynağı.

Şehrin içinde ekolojik dengeyi sağlamak için gürültü ve tozu en az seviyeye indirecek, hava kalitesini artıracak ağaç ve bitki perdelerine ihtiyaç var. Bu ağaç perdelerinin OSB çevresini bir uçtan diğerine kapsaması, şehrin çevre yollarını ve şehir merkezini içine alması kaçınılmazdır.

Konunun uzmanları tarafından sahada akademik bir çalışma yapılabilir.

Sanayi bölgelerinden gelen toz, gürültü ve hava kirliliğine karşı koruyan bir eko sistemin kurulması, Söke’nin doğal ağaç bariyerlerini oluşturması birkaç on yılı bulabilir. Bunun için çalışmalara vakit kaybetmeden başlamak önemli.

Örneğin yetişkin tek bir kayın ağacı saatte 1.5 kilogram oksijen üretiyorken, bir hektar kayın ormanı yılda 68 ton, bir hektar ladin ormanı 32 ton, bir hektar çam ormanı ise 30 ila 40 ton toz emmektedir.

Aynı kayın ağacı 40 kişinin bir saatte çıkarttığı 2.5 kilogram karbondioksiti tüketmektedir.

Oluşturulacak ağaç bariyerler yaz aylarında hava sıcaklığını 5 ila 8 derece azaltırken, kışın da ısıyı 1.5 ila 2.8 derece arasında artıracak kapasiteye sahiptir.

Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton, geniş yapraklı orman da 16 ton oksijen üretmektedir.

Ayrıca bölgede oluşturulacak yağmur suyu toplama merkezleriyle de, ihtiyaç duyulan suyun bir miktarı elde edilebilir.

Burada çatılara yerleştirilecek basit aparatlarla yağmur suyu hasatı elde edilebileceği gibi, belli noktalara yapılacak havuzlar ve bu havuzlara aktarılacak yağmur suyu kanalları ile de yoğun miktarda su depolanabilecektir.

Ayrıca bölgede mevcut, irili ufaklı tüm fabrikaların çevre kurallarına kayıtsız şartsız uyması, filtrelerini güncel tutması, atıklarını doğru şekilde bertaraf etmesi çevreye olan zararı en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Söke’nin ve Sökelinin ortak çıkarları doğrultusunda, sadece OSB bölgesine değil, yoğun araç trafiğiyle şehre egzoz gazı yükleyen çevre yollarında da benzer ağaçlandırma, perdeleme çalışmaları yapılmalıdır.

Bunu şehir içindeki ağaç ve bitki örtüsünü sil baştan planlamak, yeni ağaç ve bitki türlerini önümüzdeki yıllar için yetiştirmeye başlamak da, Söke’nin elindeki en büyük koz olacaktır.

Şehirlerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için tarıma da, sanayiye de, turizme de, yaşanabilir doğal bir ekolojiye de ihtiyaçları var.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Özgezici - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Söke Ekspres Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Söke Ekspres Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Söke Ekspres Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Söke Ekspres Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.